Amire gondolnotok kell

Helyszín

A helyszín az egyik legfontosabb dolog, amiről az elsők között kell döntenetek a kiválasztott dátum után. Számos lehetőség szóba jöhet: romantikus, természetközeli, történelmi vagy klasszikus, a választás az egész esküvő hangulatát meghatározza. Fontos szempont a döntésnél az esküvő létszáma illetve a helyszín adottságai. Az esküvő költségének a legnagyobb részét teszi ki, ezért is kell jól átgondolni, árajánlatot kérni, helyszínt bejárni, informálódni.

Érdekesség:
Az esküvői fogadás hagyománya a középkorban gyökerezik. A vőlegénynek meg kellett vendégelnie a menyasszony családját, így bizonyítva, hogy el tudja tartani újdonsült feleségét.

Image

Szertartások

Fontos, hogy sor kerül-e egyházi szertartásra vagy csak polgári szertartás kereti között esküdtök egymásnak örök hűséget. Lehetnek külső helyszínen, viszont az egyházi szertartásoknál nem minden esetben megengedett. A területileg hivatalos anyakönyvvezetővel a külső szertartás egyeztethető. Fontos, hogy időben megtörténjen a bejelentkezés és pontos időpontválasztás, hisz ahhoz lehet majd a nap további eseményeit igazítani.

Érdekesség:
Az egyiptomiaknak tulajdonítják a jegygyűrűviselés szokásának bevezetését: az ékszert a bal kéz középső úján viselték, mert úgy hitték, az ér, amely ebben az újban fut, egyenesen a szívben tart.

Image

Fotó, Videó

Az esküvő napja hamarabb véget ér, mint ahogy azt gondolnátok. Van, hogy egy éven át zajlik a szervezés ennek ellenére egy percnek tűnik az egész. Képtelenség megélni minden mozzanatot, történést. Ezért egy profi fotó vagy kisfilm örök emlék marad. Nagy valószínűséggel az unokáitok is ezeket fogják nézegetni és higgyétek el Ti is rengetegszer előveszitek majd. A fotós/videós akár már a készülődés pillanatától jelen lehet, hogy észrevétlenül örökítse meg a soha vissza nem térő pillanatokat. Az úgynevezett kreatív fotózás több módon történhet, ebben is döntést kell hoznotok.

Érdekesség:
A „mézeshetek” kifejezés abból a régi szokásból ered, hogy az ifjú pár az esküvőt követően egy hónapon keresztül mézsört – mézből erjesztett, az életet és a termékenységet szimbolizáló italt – fogyasztott.

Image

Zene

A zenekar vagy dj. elengedhetetlen része az esküvőnek, hisz a buli hangulat múlik rajta. Mérlegelendő, hogy számotokra ki a legmegfelelőbb, melyik stílus áll hozzátok közelebb? Az sem egyedi eset, hogy a dj. egyben már ceremóniamester feladatokat is ellát. Ti melyiket szeretnétek?

Érdekesség:
A középkorban a vendégek szalvétájából lehetett megállapítani vagyoni és társadalmi helyzetüket. A leggazdagabbak megengedhették maguknak a hatalmas, pazar, gyakran hímzett szalvétát.

Image

Vőfély, Ceremóniamester

A násznép gardírozása a házigazda szerep betöltése és nem utolsó sorban a szórakoztatás a feladata. Nagyon fontos, az is, hogy nem szabad az esküvőszervező és a ceremóniamester/vőfély szerepét összekeverni. Ceremóniamester vagy vőfély, mi a különbség a kettő között? Ez is egy fontos kérdés!

Érdekesség:
A pohárköszöntőhöz a poharat a jobb kézben kell tartani, és vállból egyenesen előre nyújtani. A középkorban ezzel a gesztussal mutatták meg az emberek, hogy nem rejtegetnek fegyvert a ruhájuk alatt, vagyis barátságos szándékkel érkeztek.

Image

Dekoráció, virág

A megfelelő helyszín kiválasztását követően kerülhet sor a dekoráció megálmodására, mely általában a menyasszony feladata. A rendezvényterem, sátor, szertartások helyszíne, udvar, asztalok stb. dekorálásuk stílusának, színének kiválasztása sem egyszerű feladat. Nem egy esetben fordul elő, hogy egy tematika köré épül föl a dekoráció, ez nagyon izgalmas tud lenni. Természetesen a klasszikus vonal is nagyon szépen.

Az esküvő elengedhetetlen kelléke a virág. Két nagy részre szoktam osztani: egyik a dekorációhoz szükséges virágok, a másik a csokrok és egyebek: menyasszonyi csokrok, kitűzők, karszalagok, szülőköszöntő csokrok, koszorúslány csokrok vagy karszalagok stb. A menyasszonyi csokor a ruha egyik legszebb kiegészítője, mely stílusa a többi virágcsokron is visszaköszön, harmonizál velük.

Érdekesség:
A menyasszonyi csokrok évszázadokkal ezelőtt kezdték pályafutásukat, mint illatos gyógynövényekből álló bokréták, melyeket a menyasszony a rossz szellemek távol tartására tartott a kezében.

Virágnyelven a rózsa a szerelem jelképe, a levendula az odaadásé, az ibolya a hűséget szimbolizálja, a gyöngyvirág bájt és ártatlanságot, a fátyolvirág pedig a hűséges házasságot jelent.

Image

Ruha

A ruha az, ami igazán menyasszonnyá és vőlegénnyé varázsol benneteket. Rengeteg nagy márka és stílus található a piacon, melyek között válogathattok. A menyasszonyi ruha estében lehetőség van kölcsönözni, megvásárolni, varratni. A legmeghatározóbb szempont, hogy előnyösen hasson, tökéletes legyen. A menyasszonyi ruhapróba fontos mozzanat, semmiképpen nem egyedül kell döntést hozni, kell egy segítő édesanya vagy barátnő, akiben megbízol. Hiába tetszik egy fazon, a próba alkalmával adja ki a formáját minden ruha. Előre nehéz megállapítani, hogy melyik lesz a befutó.

Érdekesség:
Viktória királynő fehér szaténból és Honiton csipkéből varrt esküvői ruháját narancsvirággal szegték, amely hagyományosan a termékenységet jelképezi, mert a narancsfák egy időben virágoznak, és hoznak termést is.

Image

Smink, Frizura

Az esküvői sminknek és frizurának tökéletesnek és tartósnak kell lennie, tehát profi szakemberekre kell bízni. Nagyon fontos a próbasmink, próbafrizura elkészítése. Találd meg a tökéletes megoldást, hogy a Nagy Napon már zökkenőmentesen menjen minden. A sminkes és fodrász a készülődés helyszínén is dolgozhat vagy a Te is érkezhetsz a szalonba. Te melyiket fogod választani?

Érdekesség:
Az a szokás, hogy a vőlegény a menyasszony csokrából való virágot tűz a gomblyukába, a középkorból ered, amikor a lovagok hölgyük színeit viselték szerelmük jeleként.

Image

Meghívó, Köszönetajándék

A meghívó adja az első benyomást a Nagy Napról. Mindenképpen érdemes, ha lehetőség van rá személyesen átadni. Közkedvelt, hogy a hivatalos meghívót már megelőzi az úgynevezett „save the date” vagy a pár a közösségi oldalukon értesíti a násznépet az esküvő időpontjáról. Az esküvői weboldal is népszerűségnek örvend, itt is megosztható minden fontos információ a násznéppel.

A Nagy Napon ajándékot adhattok át a vendégeiteknek, hogy megköszönjétek, hogy együtt töltötték veletek az estét. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Ez is a Ti egyéniségeteket tükrözi. Ti mit fogtok átadni?

Érdekesség:
A vendégek megajándékozásának gondolata több száz évre nyúlik vissza. A XIX. században a magas társadalmi körökben rendezett esküvők alkalmával a vendégek sálat, kesztyűt és harisnyakötőt kaptak.

Hagyományosan a vendégek ajándékai cukrozott mandulából álltak, különösen Olaszországban, ahol bonbonierének nevezik őket. Minden meghívott öt szem mandulát kapott, amelyek az egészséget, a bőséget, a termékenységet, a boldog és a hosszú életet jelképezték.

Image

Esküvői torta

Az esküvői vacsorát követően elengedhetetlen esemény az esküvői torta megszelése. Ez lehet ’fődesszert’ a vacsora után vagy későbbi programelem, ha már bulizott a násznép. Az esküvői tortának nemcsak az íze, hanem a külleme is fontos kérdés, rengeteg féle lehetőségetek van. Nagyon fontos, hogy mielőtt döntés születik, kóstolni kell, fotót is vihettek az elképzeléseitekről. Olyan ízeket ajánlott választani, amit mindenki szerethet. Egyre gyakoribb az ételallergia, érdemes ezekre a vendégekre is figyelni.

Érdekesség:
A középkorban a fehér esküvői torta nem csupán a menyasszony tisztaságát jelképezte, hanem a családja gazdagságát is kifejezte. Minél tisztább, fehérebb cukrot használtak a torta mázához, annál nagyobb volt az értéke.

A hagyományos, többemeletes esküvői torta mintájául a londoni Szent Bride-templom tornya szolgált.

Image

Jármű

A mesében még fehér lovon jön a herceg, de Ti már beugorhattok egy cabrioba, limuzinba vagy valamilyen gyönyörű veterán autóba és megérkezhettek a szertartásokra később a vacsora helyszínére. A násznép szállítására is érdemes gondolni!

Érdekesség:
A natúr méhviasz gyertyák tisztább és fényesebb lánggal égnek, mint hagyományos társaik, nem csöpögnek vagy füstölnek, és tovább is tart, amíg leégnek. Édes illatuk mellett negatív ionokat is termelnek, így tisztítják a levegőt

Image

Különlegességek

A natúr méhviasz gyertyák tisztább és fényesebb lánggal égnek, mint hagyományos társaik, nem csöpögnek vagy füstölnek, és tovább is tart, amíg leégnek. Édes illatuk mellett negatív ionokat is termelnek, így tisztítják a levegőt.

Érdekesség:
Rajtatok múlik, hogy mennyire lesztek különlegesek. Az esküvőn előállhatok tűzijátékkal, fotófallal, sztárfellépővel, szerelemfa ültetéssel a gyűrű is érkezhet drónal a szertartásra. A lényeg, hogy Ti boldogok, vidámak legyetek, mert akkor biztos, hogy mindenki más is önfeledtül tudja magát érezni. A titok Bennetek rejlik!

Image
© 2024 edesalomeskuvo.hu | Minden jog fenntartva!